På vår gård finns höns och ankor av raserna

 

Plymoth Rock

Bielefelder

Welsumer

Fiftyfive flowery, silver

Brahma, blandade färger

Maran, svart koppar

Silverudds blå

Faverolle, laxfärgad

Dvärgkochin, blandade färger

Leghorn, isabell

 Maran/Silverudds blå mix


Ankor

Cayuga

Hedemorahönan Flora är trygg i sin mattes famn

Brahma

Brahman är en tung hönsras, med omtvistat ursprung. Det har bland annat hävdats att rasen kommit från Indien, området kring floden Brahmaputra, men även att rasen skulle härstamma från Kina. Brahman är en stor ras, en tupp kan bli upp till 70-75 cm hög och väga 4-5 kg och en höna väger ca 3-4 kg. De växer långsamt. Äggen är inte så stora, ett ägg väger ca 55-60 gram, äggen är gulbruna. Hönorna är ofta villiga att ruva fram kycklingar, men äggen kan krossas av hönans tyngd.

Brahman är lugn och sällan aggressiv. Brahmatuppar har ett mer dovt och inte så gällt galande som andra tuppar.


Silverudds Blå

Silverudds blå skapades på 1980-talet av Martin Silverudd. För att skapa rasen använde han sig av en småvuxen produktiv New Hampshire och en småvuxen produktiv Rhode Island Red. Han måste ha använt minst två raser till. Ättlingar till de Cream Legbar han importerade på sent 50-tal, ingick i rasen för att få med genen för blå skalfärg. Den genen gav tillsammans med generna för brunt skal som NH och RIR förde med, SB-ägget dess karaktäristiska gröna färg. Det finns inget noterat mer kring ursprunget, men av Martin Silverudds kvarlämnade anteckningar framgår att han höll Australorps på sin gård. Det troliga är att just Australorps var rasen som gav Silverudds Blå dess karaktäristiska blå färgteckning i fjäderdräkten. SB hette vid Martin Silverudds hastiga bortgång Svensk grönäggsvärpare, vilket får betraktas som ett arbetsnamn.
 Den har felaktigt kallats Isbar, som är namnet på en ras MS skapade innan SB. Namnet är satt som en hyllning till rasens skapare och anspelar på genen för blått i fjäderdräkt och genen för blå skalfärg. Rasen var med största säkerhet inte helt klar vid Martin Silverudds hastiga bortgång 1986. När den sedan spridits i stort antal har den genetiska driften gjort att variationen i storlek, kroppsform, skalfärg, mm är relativt stor.

SB kännetecknas av att den har svart som grundfärg. Det svarta bleks på en del SB av genen för blått, som i enkel uppsättning ger ett blått djur och i dubbel uppsättning ger ett spättat djur. Fjäderdräkten är svart, blå och spättad där framför allt tupparna kan ha inslag av guld eller silver i hals och på sadelfjädrar.

Silverudds blå är till sättet en aktiv och livlig ras.

Silverudds blå värper ca 250 ägg/år.

Äggen är olivgröna till ljusare gröna.

Äggvikten varierar mellan 50 och 60 gram

(källa: Svenska Kulturhönsföreningen.)

Maran

Maran är en tung hönsras som härstammar från den franska staden Marans, Charente-Maritime. En höna väger 2,5-3 kg och en tupp väger 3,5-4 kg. Maran finns i flera olika färgvarianter.

Utmärkande för maranhöns är att äggen har en mycket mörkt brun skalfärg. Äggvikten är ca 65 gram.

Kycklingarna växer snabbt, de är jämförelsevis tåliga och robusta av sig men blir fullt befjädrade relativt sent. En höna börjar värpa vid cirka 6 mån ålder.

Rasen anses ha ett lugnt temperament, men kan vara något skygg.

Foton kommer

Dvärg Kochin

Dvärg Kochin är en dvärghönsras från Kina och är en av de så kallade urdvärgarna, det vill säga att det inte finns någon motsvarande stor ras. Rasen är känd i Europa sedan 1800-talet. Den är en robust och tålig dvärghönsras som till sitt sätt är lugn och går lätt att få tam. Den är även en god värpras.

Det finns många godkända färgvarianter för dvärg Kochin. Den har befjädring även på ben och tår. Fjäderdräkten är mjuk och dunrik. Dvärg Kochin finns även i friserad variant. En höna väger ca 750 gram och en tupp ca 850 gram. Äggen är ljusa och väger ca 30 gram. Hönorna är ruvvilliga och ser efter kycklingarna väl.


Faveroll

Faverolle är en tung hönsras från Frankrike, uppkallad efter byn Faverolles utanför Paris.

Faverolle är både en bra värpras och köttras.  Speciellt känd är faverolle för sitt kött, som är vitt och av hög kvalitet.

Faverollhöns förekommer i flera färgvarianter. Ett kännetecken för rasen är dess fylliga skägg som gör att hönsen liknar en uggla. Tuppar väger 3,5-4 kg och hönorna väger 3-3,5 kg. Äggen är gulbruna och väger 55-60 gram.

Hönorna värper bra även under vintern, de ruvar sällan. Kycklingar av faverolle är tåliga och rasen är snabbvuxen. På den laxfärgade varianten är det tidigt möjligt att könsbestämma kycklingarna, även om det kräver lite erfarenhet, då tuppkycklingarna redan som dagsgamla är lite mörkare än hönkycklingarna. Rasen har ett lugnt temperament och hönsen är lätta att få tama. De flyger sällan.


Leghorn

Leghorn är en lätt hönsras som ursprungligen kommer från Italien. Den är en av världens mest kända hönsraser, känd redan från 1800-talet för sin goda värpförmåga. Dess ursprung var en Italiensk lantras och den är besläktad med flera hönsraser därifrån. Ett intensivt avelsarbete har lätt till att dagens Leghorn finns i flera olika färgvarianter, i USA också framavlad som dvärg. Rasens värpförmåga har gjort att den använts i avelsarbetet med andra raser som Leghorn och Krainenkoeppe.


Vikt

Tupp ca 2,5 kg, Höna ca 2 kg

Ägg ca 60-70 g

Äggskalet är vitt




Foton kommer

Cayuga Anka


Några dagar gammal Cayugaälling

Cayuga ankan härstammar från Cayuga County, New York State, US

från mitten av 1800-talet. Det sägs att den vilda "American Black Duck" har en del i Cayuga ankans ursprung. Även sägs det att en Kinesisk tamanka "the Putian Duck" som kom med skepp till Europa och Amerika har en del i dess ursprung.


Denna information är från "Ducks & Geese at home" av Michael Roberts där det finns mycket mer att läsa om Cayuga ankan


Cayuga ankans färg är svart med skimmer av grönt. Äggen är gråvita, grå, grågröna, svarta.


Vikt

Drake ca 3,5 kg

Anka   ca 3 kg

Ägg    ca 65 gr